Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

G7 ülkeleri vergi konusunda anlaştı: Çok uluslu şirketler en az yüzde 15 vergi ödeyecek

G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede en az yüzde 15 oranında vergilendirilmeleri konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Published

on

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, G7 ülkelerinin maliye bakanlarının Londra’da İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın başkanlığında iki günlük toplantı yaptıkları bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, toplantının sonucunda, G7 ülkelerinin maliye bakanlarının çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede küresel çapta en az yüzde 15 vergiye tabi tutulması konusunda prensipte anlaşmaya vardıkları ifade edilerek, ayrıca şirketlerin yatırım kararlarına ilişkin iklimsel etki raporlamaları yapmasının da zorunlu hale getirilmesinin kabul edildiği kaydedildi.

“Tarihi bir anlaşma”

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, konuya ilişkin “Bu gerçekten tarihi bir anlaşma. G7’nin, küresel ekonomik toparlanmamızın bu kritik döneminde kolektif liderlik göstermesinden gurur duyuyorum” dedi.

“Küresel ekonominin gelişmesine yardımcı olacaktır”

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise anlaşmayla ilgili, “Bu, işletmeler için oyun alanını eşitleyerek ve ülkeleri olumlu temeller üzerinde rekabet etmeye teşvik ederek küresel ekonominin gelişmesine yardımcı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

AB, çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusundaki anlaşmayı olumlu karşıladıAB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından, “Asgari kurumlar vergisi hakkında G7’den gelen olumlu haberleri memnuniyetle karşılıyorum” paylaşımında bulundu.

AB’nin vergilendirmenin modernizasyonu konusunda uluslararası iş birliğinden yana olduğunu belirten Von der Leyen, söz konusu anlaşmanın adil ve eşit şartlarda rekabet açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

“Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz”

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de “G7’deki küresel kurumlar vergisi reformu anlaşması ile tarihi bir ana tanıklık ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın ileriye yönelik önemli bir aşama olduğunu ifade eden Michel, bundan sonra G20 ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin sürece katılması gerektiğini belirtti.

Michel, çok taraflılığın dünyayı daha adil bir hale getirdiğini kaydetti.

“İyi bir haber”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili paylaşımında, “Asgari kurumlar vergisine ilişkin bugünkü tarihi anlaşma küresel vergi adaleti ve dayanışması açısından iyi bir haber” sözlerini kullandı.

Bunun, ticaretin adil vergilendirilmesi konusunda küresel bir anlaşmanın yolunu açtığına dikkati çeken Borrell, AB’nin sürece katkı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Biden’dan Güney Kıbrıs’ın ABD’den doğrudan silah satın alması direktifine onay

Published

on

By

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, 1961 tarihli Dış Yardım Yasası uyarınca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ABD’den “savunma malzemeleri ve hizmetleri” almasına imkan tanıyan direktif yayımladı.

Açıklamada, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne savunma malzemeleri ve hizmetleri sağlanmasının, ABD’nin güvenliğini güçlendireceği ve dünya barışını destekleyeceği” iddia edildi.

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Julie Davis Fisher ise X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, direktifin, taraflar arasındaki ilişkileri “derinleştirecek” bir adım olduğunu belirtti.

Direktif, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ABD hükümetinden silah satın almasına ve ihtiyaç fazlası Amerikan askeri teçhizatına sahip olmasına olanak tanıyor.

Biden’in, görevi devretmesine sayılı günler kala yayımladığı direktif, ABD’nin Rum yönetimine on yıllardır uyguladığı silah ambargosunu 2020’de kaldırmasının ardından atılan en kritik adım olarak nitelendiriliyor.

Devamını Oku

Dünya

Ateşkesin duyurulmasının ardından katil İsrail saldırılarını sürdürüyor

Published

on

By

İsrail ordusunun savaş uçakları, pazar günü yürürlüğe girecek ateşkesin duyurulmasının ardından, Gazze Şeridi’nin kuzeyine ve Gazze kentine hava saldırıları düzenledi.

Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve Gazze kentindeki bazı bölgeleri hedef aldı.

19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girecek ateşkesin duyurulması sonrası yaşanan hava saldırılarında hedef alınan bölgelerde büyük patlamalar meydana geldi.

Hedef alınan bölgelerden yoğun dumanların yükseldiği görüldü.

İsrail’in ateşkes anlaşması sonrası Gazze’ye saldırılarında 23 kişi hayatını kaybetti
İsrail ordusunun, pazar günü yürürlüğe girecek ateşkesin duyurulması sonrasında, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine saldırılarında en az 23 Filistinli yaşamını yitirdi.

Filistin haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusunun Gazze’deki Şeyh Rıdvan Mahallesi’nde, Mühendisler Sendikası yakınındaki evlere düzenlediği saldırıda, 18 Filistinli hayatını kaybetti.

Kentin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi’nde bulunan Nebih ailesinin evine yapılan saldırıda 3 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde de El-Liham ailesinin evine düzenlenen saldırıda 2 Filistinli öldü.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını, uygulamaya önümüzdeki pazar günü başlanacağını duyurmuştu.

Söz konusu anlaşma, İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlattığı ve 467 gündür devam ettiği, ardında 156 binden fazla ölü ve yaralı bıraktığı saldırılarının ardından geldi.

Devamını Oku

Dünya

İngiltere’de sağlık krizi: Hastalar koridorlarda tedavi ediliyor

Published

on

By

İngiltere’de sağlık sistemi, artan grip vakaları nedeniyle yoğun baskı altında. İngiltere Sağlık Bakanı Wes Streeting, bu yılın başında sadece bir hafta içinde 53 bin Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanının hastalık izni aldığını açıkladı. Bakan Streeting, hastaların koridorlarda tedavi edilmek zorunda kalmasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Streeting, grip salgınının etkileri ve personel eksikliği nedeniyle hastaların güvenlik ve onurdan yoksun şekilde tedavi edilmek zorunda kaldığını belirtti.

Bakan, bu durumun bir sonucu olarak bazı hastaların saatlerce ambulans beklemek zorunda kaldığını ve geçici alanlarda tedavi edildiğini söyledi.

Bakan, koridorlarda tedavi edilen hastaların durumunu “14 yıllık sağlık politikası başarısızlığının acımasız bir sonucu” olarak tanımladı ve bu uygulamayı “tarihe gömmek” istediklerini dile getirdi.

Ancak bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini, önümüzdeki kış da benzer durumların yaşanabileceğini ifade etti.

Kritik durum ilanları
Son haftalarda İngiltere genelinde birçok hastane, acil servislerdeki baskı nedeniyle kritik durum ilan etti.

Bu durum, hastanelerin kaynaklarını önceliklendirmesine olanak tanırken, bazı planlı ameliyatlar ve randevular ertelendi.

Bakan Streeting, kritik durum ilanlarının “sistemin yeniden güvenli bir seviyeye getirilmesi için bir odaklanma aracı” olarak kullanıldığını belirtti. Geçtiğimiz hafta 24 olan aktif kritik durum sayısının bu hafta bire düştüğünü açıkladı.

Grip aşısı çağrısı
Bakan, vatandaşları grip aşısı olmaya davet ederek, bunun için hala zaman olduğunu söyledi.

Ancak, eczanelerde grip aşılarının tedarikinde yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, NHS personelinin aşılanma oranlarının “beklenenden düşük” olduğunu ifade etti.

Streeting, “Hastaların koridorlarda tedavi edildiği, güvenlikten ve onurdan yoksun bir sağlık hizmeti, hiçbir şekilde kabul edilemez” diyerek, sağlık sistemindeki bu durumun düzeltilmesi için çalışacaklarını belirtti. Ancak, çözümün zaman alacağını ve bunun “zehirli bir baskılar karmasının” sonucu olduğunu söyledi.

Hükümetin, NHS üzerindeki uzun vadeli hasarları onarmak için yeni reformlarla durumu iyileştirmeyi hedeflediği ifade ediliyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam