Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC Kamu kurumlarına Türkiye’den e-Devlet desteği

Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi, KKTC’de vatandaşın refah seviyesini artıracak, bürokrasiyi azaltacak kamuda dijital hizmetlere geçilmesine, imzalanan protokoller kapsamında; finans, teknik, bilgi ve tecrübe desteği sağlıyor.

Published

on

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi, KKTC’de vatandaşın refah seviyesini artıracak, bürokrasiyi azaltacak olan kamuda dijital hizmetlere geçilmesine, imzalanan protokoller kapsamında; finans, teknik, bilgi ve tecrübe desteği sağlıyor.

 

Türkiye’de dijital dönüşüm ve e-devlet hizmetlerinin gelişmesi yönündeki çalışmaları yöneten Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay, altyapı projeleri ve dijital dönüşüm faaliyetlerinin Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de vatandaşlara yansıtılmasına büyük önem vererek, bu yöndeki çalışmaları yakından takip ediyor.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın 11 Şubat 2021’deki KKTC ziyareti sırasında, Türkiye Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile KKTC Başbakanlık Müsteşarı Suat Yeldener tarafından, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile KKTC Başbakanlığı Arasında e-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı uyarınca, KKTC’de e-Devlet çalışmalarında 8 servis daha dijital hizmet verme aşamasına geldi.

 

e-DEVLET ÇALIŞMALARI 2012 YILI OCAK AYINDA BAŞLADI

 

KKTC’de e-Devlet Programı çalışmalarına 2012 yılı Ocak ayında başlandı.

Türkiye’nin daha önce sağladığı destekle, 2015 yılından bugüne program kapsamında, KKTC’de Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) hizmete açıldı, e-Kimlik, e-Yazışma, e-Nüfus ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Projeleri uygulamaya geçti.

e-Devlet Kapısı, e-Gümrük, e-Tüzel, Kamu Yönetim, e-MEB Sistemleri ise Bu yıl içerisinde canlı kullanıma açılacak.

Ayrıca e-Sağlık, e-Sigorta Projeleri de 2021 yılı içinde başlatılacak.

 

TEMMUZ AYINDA TEMEL ATILACAK, YENİ SERVİSLER HİZMETE GİRECEK

 

KKTC Veri Merkezi binasının inşaat ihalesi 20 Mayıs’ta yapıldı. Merkezin temelinin Temmuz ayında atılması hedefleniyor.

e-Devlet Kapısı çalışmaları kapsamında 8 servis daha hizmete açılabilir seviye getirildi. Temmuz ayında hizmete girmesi öngörülen e-Devlet servisleri şunlar:

 

1. KKTC İçişleri Bakanlığı-Nüfus Bilgileri Servisi

2. EBYS Belge Doğrulama Servisi (323 Kurum Kuruluş)

3. KKTC Sağlık Bakanlığı-Tahlil Sonucu Servisi

4. Yüksek Mahkeme-Evlilik Bilgisi Servisi

5. Yüksek Mahkeme-Seçmen Kütük Bilgisi Servisi

6. KKTC Ticaret Dairesi Müdürlüğü- İthalatçı İhracatçı Belge Sorgulama

7. KKTC Başbakan Yrd. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı- Devlet Piyangosu Sorgulama

8. KKTC Merkez Bankası- Günlük Döviz Kurları
        
        
                 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen İnsan Hakları Toplantısı çerçevesinde Strazburg’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarını hedef alan girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının denetimi amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi İnsan Hakları Toplantısı’nda, “Kıbrıs v. Türkiye” davası, “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” başlığı altında yeniden değerlendirildi. Rum Yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayanarak, bu tazminat kararıyla ilgili bazı unsurların tekrar AİHM önüne taşınmasını ve bu konuların AİHM tarafından yeniden yorumlanmasını talep etti.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Rum başvurusunun sonuca ulaşamamasının önemli olduğunu ve bu konuda mücadele eden KKTC Hükümetinin başbakanı olarak bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, “TMK’nın işlevseliğini güçlendirmek için TMK kurulduğundan beri verilmemiş boyutlarda destek verdiklerini” belirterek “Başbakan olarak TMK’nın uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir iç hukuk yolu olarak çalışması için her türlü çabayı sarf edeceğini ve hükümet olarak bu konuda kararlılıkla hareket edeceklerini” vurguladı.

Başbakan Üstel, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yaşanan gelişmeyi Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması açısından önemli bir kazanım olarak nitelendirdi ve kendileri için de yol gösterici olacağını belirtti. Rum tarafının, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkisiz hale getirilmesi yönündeki çabalarının sonuçsuz kaldığını belirten Başbakan, TMK’nın uluslararası hukuka uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve AİHM tarafından tanınan bir iç hukuk yolu olduğunu vurguladı.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma yolundaki bu diplomatik mücadelede destek veren Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarına, devletin ilgili kurumlarına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, “Hep birlikte Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası arenada savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üstel’in başbakanlığı döneminde geçirilen taşınmaz mal yasası ile yabancıların mülk edinmesine %6 oranında fon konulmuş ve elde edilen bu gelirin yarısının Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarılması sağlanmıştı. Bu gelir, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işlevselliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Üstel’in başbakanlığı döneminde sağlanan kaynaklarla 2020 yılı sonuna kadar olan sürede sonuçlandırılmış olan bütün TMK dosyalarının tazminat ödemeleri tamamlanmış bulunmaktadır.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu: Lefkoşa Kaza Mahkemesi, UBP’nin savunmasını ve karşı davasını haklı buldu, Taçoy’un talebini reddetti

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP Milletvekili, Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy’un UBP aleyhine açtığı davayı reddettiğini belirtti.

UBP’den yapılan açıklamaya göre, Hasipoğlu, Hasan Taçoy’un, parti tüzüğünün 6. maddesinin 7. fıkrasının uygulanmasını talep ettiğini, bu maddeye göre, 21 Ocak tarihine kadar üye olanların kurultayda oy kullanması gerektiğini savunduğunu ancak parti olarak bu görüşe katılmadıklarını, tüzüğün 19. maddesinin 3. fıkrasının uygulanması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Mahkeme kararını değerlendiren Hasipoğlu, “Bizim savunduğumuz görüşe göre, 21 Eylül’deki kurultay tarihinden itibaren geriye doğru 6 aylık bir süre dikkate alınarak 21 Mart’a kadar üye olanların oy kullanabileceği görüşü dile getirildi.” dedi.

Taçoy’un konuyu mahkemeye taşıyacağını ifade etmesi üzerine, konunun hallolması için mahkemeye müracaatta bulunulduğunu ifade eden Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Buradaki amacımız, kurultay sonrasında partimizin daha önce olduğu gibi mahkemelik olmaması için Taçoy’a kurultay öncesi mahkeme gidelim önerisinde bulundum. Kendisi de bu önerimi kabul etti . Şimdi elimizde ihtilafsız bir üye listesi var. Bu liste, benim daha önce YSK’ya başvurup bana gönderilen mühürlü listedir. Biz bu listeyle kurultaya gidiyoruz.”

Taçoy’un itirazı üzerine konunun mahkemeye taşındığını ifade eden Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP‘nin savunmasını ve karşı davasını haklı bulduğunu ve Taçoy’un talebini reddettiğini kaydetti.

21 Mart tarihine kadar üye olan 21 bin üyenin kurultayda oy kullanabileceğini ifade eden Hasipoğlu, tüm UBP üyelerini kurultaya katılmaya davet etti ve kurultayın yarın saat 09.00’da başlayacağını, 11.00’de oylama sürecine geçileceğini belirtti.

Ayrıca, partinin avukatı Ergün Ulunay’a da teşekkür eden Hasipoğlu, kurultay öncesinde üyelik ihtilafının çözülmüş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

İthal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü…

Published

on

By

Haftalık gıda analizlerinde yerli ürünler temiz çıktı; ithal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 13-19 Eylül tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden alınan numuneler Devlet Laboratuvarı’nda Avrupa Birliği pestisit limitlerine göre değerlendirildi.

Numune alınan 83 ithal ürünün 76’sı temiz çıkarken, 7 üründe limit üstü bitki koruma ürününe rastlandı. Yerli ürünlerden ise 4 numune alındı ve hiçbirinde kalıntı tespit edilmedi.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen ithal ürünlerin Hasan Çelebi Co. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Alfanso”, SVS Tic. Ltd.’ye ait “Çeri Domates” ve “Üzüm Red Globe” ve Non Foods’a ait “Havuç ve Sultani Üzüm” firmaların isteği üzerine menşeine iade veya imha edildi.

20-eylul–2024-

Devamını Oku

Trending

Reklam